Als je mij vraagt, creëer je liever in je uppie of in een groep; roep ik meteen: alleen! Ik heb altijd het idee dat ik sneller afgeleid ben als er andere mensen om me heen creatief bezig zijn. Vaak zit je dan ook wat te kletsen waardoor je concentratie helemaal ver te zoeken is. Daarbij voel ik me ietwat op de vingers gekeken en is de drang van “het moet nu wat worden want er is publiek” in plaats van dat heerlijke vrije gevoel van gewoon spelen en wel zien wat er uitkomt veel groter. Kortom, genoeg reden om mezelf lekker alleen op te sluiten met alleen het gezelschap van een stapel papier, tubes verf en meer van dat soort heerlijke zaken.

Maar ik denk dat het heel veel uitmaakt met wie je zit. Af en toe piep ik er even een paar dagen tussenuit met een goede vriendin en soms gaat oudste ook mee. Heel erg vertrouwde mensen dus. Vaak is het doel van dit soort tripjes dan ook, gewoon lekker creëren! Er gaat een volksverhuizing aan spullen mee en tussendoor voelen we vaak ook nog de behoefte om er toch nog even wat bij te kopen (hé, je hebt af en toe toch een pauze nodig tijdens een intensief creatief proces 😉 ! ). Maar wij kunnen ook gewoon bij elkaar zitten waarbij ieder zijn gang gaat. Het kan dan zomaar één of twee uur doodstil zijn. En dat is goed. In die sfeer kan ik heel goed samen creëren!

Sterker nog, in deze setting voel ik ook heel erg de pluspunten van samen creëren! Want een andere gebruikt dat materiaal net weer op een andere manier, of heeft net dat ene ideetje als je zelf even vastloopt. Of pakt net even een andere kleurencombinatie dan je zelf altijd gebruikt waardoor je ontdekt dat dat toch eigenlijk ook best wel mooi is.  

Wat dan nog leuker is, is als er samenwerkingen ontstaan! Tijdens één van onze tripjes was mijn vriendin bezig met vogels tekenen, geïnspireerd door het prachtige boek Birds van Geninne Zlatkis (ook in het Nederlands verkrijgbaar). Ik was lekker collages aan het plakken maar miste nog iets op een werkstuk. Maar wat? Eén van haar vogels natuurlijk! En zo ontstond er een prachtige samenwerking van haar en mijn werk. Naast erg leuk om te doen, ook een heerlijke herinnering aan een geweldig weekend!

Samen werken kan dus heel goed, maar wel in de juiste omstandigheden 🙂 .