Er zijn verschillende manieren om te werken. Soms heb je precies in je hoofd wat je wilt maken. Je werkt doelgericht naar iets toe. De kans op teleurstelling is hierbij groot want hoe vaak wordt iets precies zoals je in je hoofd had? 

Ik probeer de laatste tijd steeds meer iets te laten ontstaan. Ik weet ongeveer met welke materialen ik wil werken (maar dat kan tijdens het proces ook zo maar weer veranderen) en start gewoon. Zien waar het schip strand. Maar vooral genieten van het proces van het maken. Komt er iets moois uit? Bonus! Zo niet, dan ben je toch weer lekker bezig geweest en je hebt ongetwijfeld iets geleerd van je werkproces.

Zo wil ik al langer meer intuïtief schilderen, maar vind het heel lastig om mijn hoofd uit te zetten en gewoon te doen. Laag over laag en kijken wat er ontstaat. 

Toch maar weer een keer geprobeerd. Groot leeg vel voor me en op gevoel kleuren pakken en op het papier smeren. Ik was lekker bezig! Tot ik op een geven  moment “de verkeerde kleur” kies en de verkeerde motieven begin te schilderen waardoor ik meteen denk: verpest! Zo jammer want ik was zo lekker begonnen!

Gelukkig was er ergens achter in mijn hoofd een stemmetje dat zei dat het eindproduct niet vast stond en ik dus nog alle kanten op kon. Het grote vel hoefde niet groot te blijven! Het “fout” geschildere gedeelte heb ik afgesneden  waardoor de mogelijkheden ineens weer open lagen!

En dan ineens uit het niets maak je het project af. Je tekent voorzichtig vormen, je ziet kleding ontstaan en maakt er figuren van. Door de rest van de achtergrond te bedekken met een neutrale kleur (negative painting) staat er zonder het van te voren bedacht te hebben een abstract stel mensen knus tegen elkaar.

Dit zijn de mooiste projecten! Niets van te voren bedenken en aan de slag gaan. Niet opgeven als er iets “mis” gaat. En dan nog blij zijn met het resultaat ook. Creëren is echt magisch!